University of Texas at Austin
Libraries Home | Mobile | My Account | Renew Items | Sitemap | Help |
support us

University of Texas Libraries

University of Texas Libraries
Celebrating the Life

Printed Sources

Spanish literature
Middle Ages
Romanceros
Renaissance
16th-17th centuries
18th century
19th century
20th century
Spanish Reference
Iberian Journals
History: The Civil War
Latin America
Colonial literature
19th century
20th century
Pathfinders
(Spain)
(Portugal)
(Latin America)
SOFIA
Search
Finding books
Finding articles

Digital Resources

Databases
Internet
Journals
Texts (Spanish)
Texts (Portuguese)
Web Pages: Spain
Portugal
Museums Page

Special projects:

Sefarim
Sephardi links
Sephardi bibliography

Contact:
Hugo Chapa Guzmán

Click to return to CELESTINA home page

     Spanish literature, 19th century

Anthologies Authors Background information Congresses Microfilms Periodicals Texts

Anthologies

  • Antología de la literatura española. Siglos XVIII y XIX / Bárbara Mujica, Eva Florensa.
    New York : J. Wiley, 1999.
    vi, 522 p. ; 26 cm.
    Mujica, Barbara Louise.
    Florensa, Eva F.
    Call Number PQ6174.A855 1999 PCL Stacks
  • Antología poética de escritoras del siglo XIX / edición, introducción y notas de Susan Kirkpatrick.
    Madrid : Editorial Castalia : Instituto de la Mujer, 1992.
    356 p., [6] leaves of plates : ports. ; 20 cm.
    (Biblioteca de escritoras ; 34)
    Kirkpatrick, Susan.
    Call Number PQ6177.A57 1992 PCL Stacks
  • Cancionero liberal contra Fernando VII / antología poética e introducción de María Rosa Sauráin de la Iglesia.
    Fasano, Italy : Schena Editore, 1998.
    232 p. ; 21 cm.
    (Biblioteca della ricerca. Testi stranieri ; 28)
    Anthology of Spanish poems, 1819-1825.
    Sauráin de la Iglesia, María Rosa.
    Call Number PQ6083.C35 1998 PCL Stacks
  • Novela hispanoamericana del Siglo XIX (Web Resource) Full texts of 19th century novels created and maintained by the Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
  • Poesía española del siglo XIX / edición de Jorge Urrutia.
    2. ed.
    Madrid : Cátedra, c1999.
    558 p. : ill. ; 18 cm.
    (Letras hispánicas ; 390) Urrutia, Jorge.
    Call Number PQ6186.P546 1999 PCL Stacks
  • Poesía romántica / edición a cargo de Rafael Balbín.
    [Madrid] : Editorial Castalia, c1999.
    194 p. : ill. ; 19 cm.
    (Castalia prima ; 5)
    Call Number PQ6186.P58 1999 PCL Stacks

Background information

  • Generation of '98 (Web Resource. Article on Bartleby.com)
  • Jacobson, Margaret D.
    The origins of Spanish romanticism : a selective annotated bibliography.
    Lincoln, Neb., U.S.A. : Society of Spanish and Spanish-American Studies, c1985.
    96 p. ; 22 cm.
    Call Number Z2694.R75 J33 1985 PCL Stacks
  • Modern Spanish dramatists : a bio-bibliographical sourcebook / edited by Mary Parker.
    Westport, CT : Greenwood Press, 2002.
    xii, 549 p. ; 24 cm.
    Call Number PQ6051 .M53 2002 PCL Stacks
  • Rodríguez Sánchez, Tomás.
    Catálogo de dramaturgos españoles del siglo XIX / Tomás Rodríguez Sánchez.
    Madrid : Fundación Universitaria Española : Centro de Documentación Teatral, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música, Ministerio de Cultura, 1994.
    685 p. ; 24 cm.
    (Publicaciones de la Fundación Universitaria Española. Monografías ; 61)
    Call Number PQ6113.R63 1994 PCL Stacks
  • Shaw, Donald Leslie, 1930-
    The generation of 1898 in Spain.
    London : E. Benn ; New York : Barnes & Noble, 1975.
    ix, 246 p. ; 23 cm.
    Call Number PQ6073.N6 S5 1975 PCL Stacks
  • _______. The nineteenth century.
    London : Benn ; New York : Barnes & Noble, 1972.
    xxii, 200 p. ; 23 cm.
    (A Literary history of Spain)
    Call Number PQ6070.S48 1972 PCL Stacks

  • Simón Palmer, María del Carmen.
    Escritoras españolas del siglo XIX : manual bio-bibliográfico / María del Carmen Simón Palmer.
    Madrid : Castalia, c1991. xvii, 834 p., [24] p. of plates : ports. ; 25 cm.
    (Nueva biblioteca de erudición y crítica ; 3)
    Call Number Z2693.5.W6 S55 1991 PCL Stacks

Congresses

  • Congresso sul romanticismo ispanico

  • Congreso Internacional de Estudios Galdosianos

  • Sociedad de Literatura Española del Siglo XIX. Coloquio.

  • Del Romanticismo al Realismo : actas del I Coloquio de la S.L.E.S. XIX.
    Barcelona, 24-26 de octubre de 1996.

Periodicals

Microfilms

  • Spanish plays collection [microform]
    [Madrid, etc. : s.n., between 1830 and 1920] 8179 items.
    Title from container: Collection of Spanish plays.
    Reel 1 contains a Guide to Contents and Index.
    Reel 162 contains an Author Index.
    A Collection of dramatic works, primarily in Spanish, written and performed between 1830 and 1920.
    Microfilm. Washington, D.C. : Library of Congress, Photoduplication Service, 1981. 162 microfilm reels ; 35 mm.
    Call Number FILM 17,829 Microforms PCL Level 1

Texts. Alphabetical list by author

  • Alas, Leopoldo, 1852-1901.
    La regenta / Leopoldo Alas "Clarín" ; edición de Juan Oleza ; con la colaboración de Josep Lluis Sirera y Manuel Diago.
    Madrid : Cátedra, 1984.
    2 v. : ill. ; 18 cm.
    (Letras hispánicas ; 182-183)
    Oleza, Juan.
    Call Number PQ6503.A4 R3 1984 PCL Stacks
  • _______. Su único hijo / Leopoldo Alas "Clarín" ; edición de José Martínez Cachero.
    Madrid : Taurus, c1991.
    391 p. : ill. ; 18 cm.
    (Clásicos Taurus ; 9)
    Includes bibliographical references (p. 49-58).
    Martínez Cachero, José María.
    Call Number PQ6503.A4 S8 1991 PCL Stacks

  • Azorín, 1873-1967.
    La voluntad / José Martínez Ruiz, Azorín ; edición, introducción y notas de E. Inman Fox.
    Madrid : Castalia, [1968]
    303 p. : ill. ; 18 cm.
    Fox, E. Inman (Edward Inman), 1933-
    Call Number 860.8 C566 NO.3 PCL Stacks
  • Baroja, Pío, 1872-1956.
    El árbol de la ciencia / Pío Baroja ; edición de Pío Caro Baroja.
    Madrid : Caro Raggio/Catedra, 1985.
    303 p. : ill., port. ; 18 cm.
    (Letras hispánicas ; 225)
    Caro Baroja, Pío.
    Call Number PQ6603.A7 A7 1985 PCL Stacks
  • Bécquer, Gustavo Adolfo, 1836-1870.
    Rimas / Gustavo Adolfo Bécquer ; edición crítica de Russell P. Sebold.
    Madrid : Espasa-Calpe, c1989.
    371 p. ; 20 cm.
    (Clásicos castellanos ; nueva ser., 22)
    Sebold, Russell P., 1928-
    Call Number PQ6503.B3 R5 1989 PCL Stacks
  • _______. Rimas (Digital Version)
    Annotated critical online edition by Luis Caparrós Esperante.

  • Benavente, Jacinto, 1866-1954.
    Los intereses creados ; La malquerida / Jacinto Benavente ; edición, introducción y notas de José Montero Padilla.
    Madrid : Editorial Castalia, c1996.
    209 p. : ill. ; 18 cm.
    (Clásicos Castalia ; 218)
    Includes bibliographical references (p. [71]-77).
    Montero Padilla, José.
    Call Number PQ6603.E6 I6 1996 PCL Stacks
  • Caballero, Fernán, 1796-1877.
    La gaviota / Fernán Caballero ; edición, introducción y notas de Carmen Bravo-Villasante.
    Madrid : Castalia, c1979.
    340 p., [2] leaves of plates : ill. ; 18 cm.
    (Clásicos Castalia ; 95)
    Bravo-Villasante, Carmen.
    Call Number PQ6509.G2 1979 PCL Stacks
  • Castro, Rosalía de, 1837-1885.
    En las orillas del Sar / Rosalía de Castro ; edición de Xesús Alonso Montero.
    4a. ed.
    Madrid : Cátedra, c1997.
    196 p. : ill., facsim., port. ; 19 cm.
    (Letras hispánicas ; 229)
    Call Number PQ6512.C226 E6 1997 PCL Stacks
  • Echegaray, José, 1832-1916.
    El gran Galeoto / José Echegaray ; edición, introducción y notas de Javier Fornieles.
    Madrid : Editorial Castalia, 2002.
    297 p. : ill. ; 18 cm.
    (Clásicos Castalia ; 268
    Includes bibliographical references.
    Fornieles Alcaraz, Javier.
    Call Number PQ6516.G8 2002 PCL Stacks

  • Escosura, Patricio de la, 1807-1878.
    Don Jaime el Conquistador, drama histórico en un acto (digital work at the BVMdC)
  • _______. Ni rey ni roque / Patricio de la Escosura.
    Madrid : Giner, [1975]
    198 p. ; 20 cm.
    Call Number PQ6520.E7 N5 1975 PCL Stacks

  • Espronceda, José de, 1808-1842.
    El estudiante de Salamanca ; El diablo mundo / José de Espronceda ; ed., introd., y notas de Robert Marrast.
    Madrid : Castalia, 1978.
    391 p. [1] leaf of plates : ill., port ; 18 cm.
    (Clásicos Castalia ; 81)
    Marrast, Robert.
    Call Number PQ6521.E7 1978 PCL Stacks
  • Gabriel y Galán, José María, 1870-1905.
    Obras completas.
    2a. ed. en un tomo.
    Madrid : M. Aguilar, 1945.
    825 p. : port. ; 15 cm.
    Castellanas -- Nuevas castellanas -- Extremeñas -- Religiosas -- Campesinas -- Fragmentos -- Poesía de juventud.
    Call Number 861.G114 A2 1945 PCL Stacks
  • Ganivet, Angel, 1865-1898.
    Idearium español ; El porvenir de España / Angel Ganivet ; introducción de José Luis Abellán.
    Madrid : Biblioteca Nueva, c1996.
    204 p. : port. ; 22 cm.
    (Cien años después, 98 ; 1)
    Abellán, José Luis.
    Call Number DP52.G27 1996 PCL Stacks
  • Jover, Nicasio Camilo, 1821-1881.
    Las Amarguras de un rey (digital work from the BVMdC)
  • Larra, Mariano José de, 1809-1837.
    Las palabras : artículos y ensayos / Mariano José de Larra ; selección e introducción de José Luis Varela.
    Madrid : Espasa-Calpe, 1982.
    340 p. : ill., port. ; 18 cm.
    (Selecciones Austral ; 104)
    Varela, José Luis.
    Call Number PQ6533.A6 1982 PCL Stacks
  • ________. Biblioteca de autor Mariano José de Larra.
    Digital archive from the Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Includes digitized works, manuscripts, images, bibliography and critical introduction.

  • López de Ayala, Adelardo, 1828-1879.
    Obras.
    Madrid : Dubrull, 1881-1885.
    7 v. : port. ; 17 cm.
    v. 1. Teatro: Un hombre de Estado. Los dos Guzmanes. Guerra a muerte -- v. 2. Teatro: El tejado de vidrio. El conde de Castralla.--v. 3. Teatro: Consuelo. Los comuneros -- v. 4. Teatro: Rioja. La estrella de Madrid. La mejor corona -- v. 5. Teatro: El tanto por ciento. El agente de matrimonios -- v. 6. Teatro: Castigo y perdón. El nuevo Don Juan -- v. 7. Poesías. Proyectos de comedias.
    Call Number 862 L881 A1 v.1-7 PCL Stacks
  • Mesonero Romanos, Ramón de, 1803-1882.
    Escenas y tipos matritenses / Ramón de Mesonero Romanos ; edición de Enrique Rubio Cremades.
    Madrid : Cátedra, 1993.
    511 p. : ill. ; 18 cm.
    (Letras hispánicas ; 360)
    Rubio Cremades, Enrique.
    Call NumberPQ6539.E8 1993 PCL Stacks
  • Pardo Bazán, Emilia, condesa de, 1852-1921.
    Los pazos de Ulloa / Emilia Pardo Bazán ; edición de Nelly Clémessy.
    Madrid : Espasa-Calpe, c1987.
    401 p. ; 20 cm.
    (Clásicos castellanos ; nueva ser., 6)
    Clémessy, Nelly.
    Call Number PQ6629.A7 P3 1987 PCL Stacks
  • Pereda, José María de, 1833-1906.
    Obras completas de José María de Pereda / dirigida por Anthony H. Clarke y José Manuel González Herrán.
    Santander : Ediciones Tantín, 1989-
    v. : ill. ; 23 cm.
    1. Escenas montañesas ; Tipos y paisajes / edición, introducción y notas, Salvador García Castañeda -- 2. Tipos trashumantes, esbozos y rasguños / edición, introducción y notas, Salvador García Castañeda -- 3. Bocetos al temple / edición, introducción y notas, Noel Valis. El buey suelto-- / edición, introducción y notas, Maurice Hemingway -- 4. Don Gonzalo González de la Gonzalera / introducción y notas, Enrique Miralles ; De tal palo, tal astilla / introducción y notas, Eamonn Rogers. -- 6. Sotileza / edición de Anthony H. Clarke ; introducción y notas de Francisco Caudet ; La Montálvez / edición de José Manuel González Herrán ; introducción y notas de Laureano Bonet
    Clarke, Anthony H. (Anthony Hedly)
    González Herrán, José Manuel.
    Call Number PQ6554.P3 1989 PCL Stacks
  • Pérez Galdós, Benito, 1843-1920.
    Amadeo I / Benito Pérez Galdós.
    Madrid : Historia 16 : Caja de Madrid, 1980
    212 p. : ill. ; 19 cm.
    (Episodios nacionales ; 43)
    Call Number PQ6555 .A74 PCL Stacks
  • _______. Fortunata y Jacinta de Benito Pérez Galdós / edición de Germán Gullón.
    Madrid : Taurus, c1986.
    409 p. ; 21 cm.
    (Persiles ; 169. El escritor y la crítica)
    Gullón, Germán.
    Call Number PQ6555.F73F6 1986 PCL Stacks

  • Rivas, Angel de Saavedra, duque de, 1791-1865.
    Don Alvaro, o, La fuerza del sino / Duque de Rivas ; edición, introducción y notas de Donald L. Shaw.
    Madrid : Castalia, c1986.
    179 p., [4] p. of plates : ill. ; 18 cm.
    (Clásicos Castalia ; 146)
    Shaw, Donald Leslie, 1930-
    Call Number PQ6560.D6 1986 PCL Stacks
  • _______. El moro expósito, o, Córdoba y Burgos en el siglo décimo.
    Valladolid : Editorial Maxtor Librería, 2001.
    222 p. ; 30 cm.
    Call Number PQ6560.D6M6 2001 PCL Stacks

  • Valera, Juan, 1824-1905.
    Pepita Jiménez / Juan Valera ; con cuadros cronológicos, introducción bibliografía, notas y llamadas de atención, documentos y orientaciones para el estudio a cargo de Ana Navaro y Josefina Ribalta.
    Madrid : Castalia, c1988.
    285 p. : ill. ; 17 cm.
    (Castalia didáctica ; 19)
    Call Number PQ6573.P4 Z92 1988 PCL Stacks
  • Valle-Inclán, Ramón del, 1866-1936.
    Luces de bohemia / edición, prólogo y notas de Alonso Zamora Vicente.
    Madrid : Espasa-Calpe, 1973.
    lxviii, 182 p. ; 19 cm.
    (Clásicos castellanos ; 180)
    Zamora Vicente, Alonso.
    Call Number PQ6641.A47L8 1973 PCL Stacks
  • _______. Tirano Banderas : novela de tierra caliente / Ramón del Valle-Inclán.
    5. ed.
    Madrid : Espasa-Calpe, 1961.
    157 p. ; 18 cm.
    (Colección Austral ; no. 105)
    Call Number PQ6641.A47 T5 1961x PCL Stacks

    _______. Sonata de otoño ; Sonata de invierno : memorias del Marqués de Bradomín / Ramón del Valle-Inclán.
    4a ed.
    Buenos Aires : Espasa-Calpe Argentina, 1952.
    176 p. ; 18 cm.
    (Colección Austral ; 441)
    Call Number PQ6641.A47 S66 1952 PCL Stacks

  • Zorrilla, José, 1817-1893.
    Don Juan Tenorio / José Zorrilla ; edición, introducción y notas de José Luis Varela.
    Madrid : Espasa-Calpe, 1975.
    xlvii, 174 p. : facsims. ; 19 cm.
    (Clásicos castellanos ; 201)
    Varela, José Luis.
    Call Number PQ6575.D6 1975b PCL Stacks